Tasoristeysleikki

Tavoite

Leikin tarkoituksena on konkretisoida tasoristeyksen toimintaa ja opettaa ymmärtämään varoituslaitoksen antamia viestejä sekä vahvistaa oikeita toimintamalleja tasoristeystä lähestyttäessä ja ylitettäessä.

Roolit

  • veturi
  • junanvaunuja tai matkustajia
  • kaksi tai nelja tasoristeyspuomia
  • kaksi tasoristeysvaloa (valot voidaan tehdä esimerkiksi väripaperista)
  • tasoristeyskello
  • jalankulkijoita ja autoilijoita

Leikkiohjeet

Teipataan maalarinteipistä luokan lattiaan rautatie ja sen ylittävä tie tasoristeyksineen. Jos leikki toteutetaan pihalla, voidaan rata ja tie piirtää maahan.

Veturi ja matkustajat muodostavat jonon pitäen kiinni edessä olevan vyötäröltä tai olkapäiltä. Veturin sijaintia (vaunujen edessä vetämässä tai takana työntämässä) voidaan vaihdella. On tärkeää muistaa, että juna vain kulkee, eikä pysähdy (sillä niin juna saa liikkua radalla, joka on ainoastaan sille varattu).

Tasoristeyksen kohdassa ovat puomit ja valot sekä kello. Valot, kello ja puomit seuraavat tarkasti junaa. Kun juna on ohittanut yhdessä sovitun kohdan radalla, valot ja puomit sekä kello aktivoituvat. Jalankulkijoiden ja autoilijoiden tulee toimia varoituslaitoksen viestin mukaan: Jos puomi tai puomit ovat laskeutumassa tai alhaalla, täytyy odottaa. Sitä ennen pysähdytään aina ja varmistetaan itse, ettei junaa tule kummastakaan suunnasta.

Junan mentyä ja ylitettyä taas sovitun kohdan puomit alkavat nousta. Vasta kun puomit ovat kokonaan ylhäällä, valot ja kello palaavat normaalitilaan.